MSc. Dr Branko M. Vujković, fizijatar: Disciplina kičme – Vol. I

Ovo jeste naziv jedne od poznatih rok grupa iz Srbije koja je obeležila 80-te godine prethodnog veka, ali se odnosi i na postupke koji se preduzimaju u cilju nege vašeg kičmenog stuba.

 MSc. Dr Branko M. Vujković, fizijatar

Kičmeni stub predstavlja jednu od najkompleksnijih struktura našeg tela, sastavljenu od kostiju, mišića, ligamenata, nerava, krvnih sudova i specifičnih zglobova. Pored ovih osnovnih delova u funkcionalno-anatomskom odnosu sa kičmenim stubom su i tzv. intervertebralni diskovi (IVD), korenovi kičmenih živaca, kičmeni ganglioni, kičmena moždina sa svojom tvrdom ovojnicom i prostorom ispunjenim likvorom.

Svaka od ovih struktura ima specifičan odgovor na povredu, starenje i aktivnost, a zajednička karakteristika oštećenja ovih struktura je svakako BOL.

Proces dijagnostike i lečenja bola u leđima je jedan od najvećih izazova za svakog lekara, upravo zbog kompleksnosti anatomije i fiziologije kičmenog stuba, i mnogobrojnih strukturalnih, funkcionalnih, urođenih i patoloških promena koja se mogu javiti na kičmenom stubu i izazvati bol u leđima.   

Degenerativne promene kičmenog stuba su najčešći patološki nalaz koji se nalazi nakon snimanja kičme nekom od tzv. imidžing metoda (RTG, CT, MRI…). Proces degeneracije se javlja u celokupnoj populaciji, kako ona stari, i verovatno je deo normalnog procesa starenja. Brzina i obim degenerativnih promena su podstaknuti naslednim faktorima, kao i specifičnim stilom života svakog pojedinca. Čak i najteže degenerativne promene mogu biti bez simptoma, ali bol u leđima je češći kod osoba koje imaju takve degenerativne promene. Svakako one predstavljaju “dobar teren” za povrede i zapaljenjska oboljenja kičmenog stuba. Degenerativne promene su najizraženije na intervertebralnim diskovima i tzv. faset zglobovima, i obično se javljaju u isto vreme, ali u različitom stepenu.

Foto: Ilustracija (screenshot)

Degenerativne promene IVD obično počinju kao mali, cirkumferentni prekidi fibroznog prstena (anulus fibrosus, prim.aut.), koji se vremenom povećavaju praveći radijalne fisure, koje se šire na centralni deo IVD – meko jezgro (nucleus pulposus, prim.aut.), dovodeći do interne disrupcije strukture IVD. Dolazi do dehidratacije i gubitka proteoglikana iz strukture mekog jezgra, što rezultuje gubitkom visine IVD. Kako degenerativni proces odmiče, IVD kolabira, a tela dva susedna pršljena se približavaju. Obzirom da se praktično gubi struktura mekog jezgra, tela dva susedna pršljena skleroziraju, i usled trenja dolazi do nastanka koštanih izraštaja – osteofita. Paralelno sa procesom degeneracije IVD, nastaje inflamacija faset zglobova, zatim njihove degenerativne promene sa stanjenjem hrskavice. I na faset zglobovima, na gornjoj i donjoj faseti, takođe počinju da se stvaraju osteofiti, sa izraženom fibrozom.

Niko nije imun na ovakve degenerativne procese kičmenog stuba, koji su postali vodeći uzrok nesposobnosti, naročito u razvijenim zemljama.

No, da se ostavimo na tren, suvoparne, “medicinske” priče…

Nažalost, još uvek ne postoji adekvatan lek za potpuno izlečenje bola u leđima, kao najvažnijeg simptoma oboljenja kičmenog stuba, ali se adekvatnom prevencijom i pravovremenom dijagnozom uzroka bola u leđima, kičma  može “disciplinovati”.

Pravilno držanje tela, nije samo “stajanje uspravno”, već sve ono što ne optere

uje kičmeni stub, a da pritom sve strukture važne za anatomiju i funkciju kičmenog stuba, budu u funkcionalnom i korektivnom položaju. Da bi “disciplinovali” vašu kičmu i sprečili moguće bolove, morate izbegavati jak zamor, ali i opterećenja fizičke i psihičke prirode.

Zaštitni pokreti i ostala uputstva  koja ćemo vam preporučiti, moraju vam postati životna navika, koja će biti prisutna pri svim profesionalnim i aktivnostima dnevnog života…

U sledećem nastavku: DISCIPLINA KIČME VOL. II i “KAKO SE PRAVILNO LEŽI U KREVETU!”

 

Zapratite Instagram profile: @zdravlje_plus_

                                                  @fizijatar015

                                                  @fizikalcentarsabac

 

Obuka za pružanje prve pomoći

Dom zdravlja Zdravlje plus proširio je obim svoje delatnosti iz oblasti […]

Služba opšte medicine

Osnovni zadatak službe opšte medicine je pružanje zdravstvenih usluga odraslom stanovništvu, […]

Služba zdravstvene zaštite radnika – Medicina rada

Ciljevi službe ispunjavaju se kroz obavljanje prethodnih i periodičnih pregleda, sistematskih […]

Služba zdravstvene zaštite žena/ginekologija

Polje delovanja službe pokriva preventivno delovanje kroz rad savetodavne službe, obavljanje […]

Služba zdravstvene zaštite dece i omladine

Služba pedijatrije pruža klinički pregled pedijatra uz sve vrste laboratorijskih analiza […]

Lekarska uverenja

Dom zdravlja “Zdravlje plus” je prvi privatni dom zdravlja sa licencom […]

Služba radiologije

U Službi radiologije naši stručnjaci obavljaju Ultrazvučne preglede: Vrata (štitasta žlezda, […]