Kraj godine rezervisan je za brojna slavlja koja dočekujemo u dobrom društvu, atmosferi i sa obilnijom trpezom. Upravo je ovo vreme kada, koliko god vodili računa o iskrani, dopustimo sebi uživanje u slatko-slanim prazničnim čarolijama. Zato u vreme slava, a u susret novogodišnjim I božićnim prazničnim danima, naša dr Mira Cvijić Krstić piše kako da izbegnete tegobe i sačuvate fit formu uprkos brojnim gastronomskim izazovima.
U uživanju u prazničnim čarolijama neki od nas umeju i da preteraju što za posledicu ima prekomeran unos hrane, povećanje telesne težine što sve zajedno, posledično, utiče na naše opšte zdravstveno stanje i može biti glavni krivac za lošije praznično raspoloženje.
Ovo su naši saveti kako da izbegnete greške u ishrani:
• Poželjno je da jedete češće, a manje obroke, uzimajte dovoljno tečnosti, najbolje vodu i nezašećerene čajeve, i krećite se.
• Ne preskačite obroke tokom dana kako biste mogli da uživate u prazničnoj trpezi u kasnim popodnevnim ili večernjim satima.
• Poseban oprez za osobe koje poste, jer kao što ni prelazak na posnu hranu ne treba da bude nagao, tako i ponovo uvođenje namirnica koje tokom posta nismo jeli treba da bude postepeno.
• Kako se slatkiši obično služe tek posle ponoći, umesto torte zasladite se voćnom salatom u koju nećete dodati šećer ni šlag.
• Čaša crnog vina je sasvim dovoljna da nazdravite i da u dobrom raspoloženju dočekate Novu godinu.

Fotografija/screenshot ilustracija
I na samom kraju jedan od najvažnije saveta je da budete umereni. Umerenost je ključ koja vam može omogućiti da na pravilan način uživate u hrani i kvalitetnom vremenu koje u vreme praznika provodimo sa svojim najmilijima.
Lekari vas podsećaju da raspoređivanjem prazničnih jela u tri glavna obroka i dve užine znatno smanjujete opasnost od prejedanja. Za one koji ipak preteraju sa jelom i pićem savetuje se da ishrana posle praznika bude bazirana na svežim, barenim, kuvanim namirnicama biljnog poreka, integralnim žitaricama i manjim količinama posnih mesa.