Kako da uživate, a odolite svim izazovima praznične trpeze

Kraj godine rezervisan je za brojna slavlja koja dočekujemo u dobrom društvu, atmosferi i sa obilnijom trpezom. Upravo je ovo vreme kada, koliko god vodili računa o iskrani, dopustimo sebi uživanje u slatko-slanim prazničnim čarolijama. Zato u vreme slava, a u susret novogodišnjim I božićnim prazničnim danima, naša dr Mira Cvijić Krstić piše kako da izbegnete tegobe i sačuvate fit formu uprkos brojnim gastronomskim izazovima.

U uživanju u prazničnim čarolijama neki od nas umeju i da preteraju što za posledicu ima prekomeran unos hrane, povećanje telesne težine što sve zajedno, posledično, utiče na naše opšte zdravstveno stanje i može biti glavni krivac za lošije praznično raspoloženje.

Ovo su naši saveti kako da izbegnete greške u ishrani:

• Poželjno je da jedete češće, a manje obroke, uzimajte dovoljno tečnosti, najbolje vodu i nezašećerene čajeve, i krećite se.

• Ne preskačite obroke tokom dana kako biste mogli da uživate u prazničnoj trpezi u kasnim popodnevnim ili večernjim satima.

• Poseban oprez za osobe koje poste, jer kao što ni prelazak na posnu hranu ne treba da bude nagao, tako i ponovo uvođenje namirnica koje tokom posta nismo jeli treba da bude postepeno.

• Kako se slatkiši obično služe tek posle ponoći, umesto torte zasladite se voćnom salatom u koju nećete dodati šećer ni šlag.

• Čaša crnog vina je sasvim dovoljna da nazdravite i da u dobrom raspoloženju dočekate Novu godinu.

Fotografija/screenshot ilustracija

I na samom kraju jedan od najvažnije saveta je da budete umereni. Umerenost je ključ koja vam može omogućiti da na pravilan način uživate u hrani i kvalitetnom vremenu koje u vreme praznika provodimo sa svojim najmilijima.

Lekari vas podsećaju da raspoređivanjem prazničnih jela u tri glavna obroka i dve užine znatno smanjujete opasnost od prejedanja. Za one koji ipak preteraju sa jelom i pićem savetuje se da ishrana posle praznika bude bazirana na svežim, barenim, kuvanim namirnicama biljnog poreka, integralnim žitaricama i manjim količinama posnih mesa.

Obuka za pružanje prve pomoći

Dom zdravlja Zdravlje plus proširio je obim svoje delatnosti iz oblasti […]

Služba opšte medicine

Osnovni zadatak službe opšte medicine je pružanje zdravstvenih usluga odraslom stanovništvu, […]

Služba zdravstvene zaštite radnika – Medicina rada

Ciljevi službe ispunjavaju se kroz obavljanje prethodnih i periodičnih pregleda, sistematskih […]

Služba zdravstvene zaštite žena/ginekologija

Polje delovanja službe pokriva preventivno delovanje kroz rad savetodavne službe, obavljanje […]

Služba zdravstvene zaštite dece i omladine

Služba pedijatrije pruža klinički pregled pedijatra uz sve vrste laboratorijskih analiza […]

Lekarska uverenja

Dom zdravlja “Zdravlje plus” je prvi privatni dom zdravlja sa licencom […]

Služba radiologije

U Službi radiologije naši stručnjaci obavljaju Ultrazvučne preglede: Vrata (štitasta žlezda, […]