Dr Branko Vujković: DISCIPLINA KIČME VOL. III – KAKO SE PRAVILNO SEDI

Savremeni način života donosi nove izazove. Među njima su i brojni poslovi čije obavljanje zahteva dosta sedenja. Kako sedeti pravilno piše dr Branko Vujković:

 

 

 

Strpljivo čekaj,

jer sve se menja,

sigurno će biti

 još iznenađenja.

 

 

 

Dragi čitaoci, kao što smo već u prethodnom našem tekstu napisali pravilno mirovanje je veoma bitno za umornu i bolesnu kičmu, ali sada kada smo naučili kako da pravilno legnemo, ležimo, i ustanemo, sledi nam da naučimo kako da pravilno provedemo ostatak dana u onim položajima u kojima većina nas provede pre svega zbog profesionalnih zahteva – da pravilno sedimo i stojimo.

Verovatno ste čuli da je sedenje novo pušenje. Kako nas tehnologija drži vezanim za računare i elektronske uređaje, više nas sedi duže nego ikada pre. I naše zdravlje trpi posledice. Istraživanja pokazuju da sedenje većim delom dana povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, no to je posebna tema.

Ovde vam nećemo pisati o tome kako treba da što manje sedite, jer je to dobro poznata činjenica, nego kako da pravilno sedite da biste sprečili ili zaustavili oštećenje vaše kičme. Podsetićemo samo na činjenicu da kičmeni stub ima više od 100 zglobova, da ga stabilizuje 220 ligamenta, i više od 120 mišića, kao i da kičmeni stub štiti više od 13,5 miliona neurona kičmene moždine. Sada je već jasnije zašto je disciplina ,tako kompleksnog biomehaničkog kompleksa kao što je vaša kičma, važna.

Hajde da sedimo zajedno. U sedećem položaju (naravno, poželjno na ravnoj, tvrdoj podlozi!) je važno da se potpuno povučete do naslona stolice, pri čemu će odnos između trupa i natkolenice  biti oko 90 stepeni. U ovomo položaju su mišići leđa “najopušteniji”. Apsolutno pogrešan položaj je “kifla” sedenje u fotelji. 

 

Prilikom naginjanja napred, treba se saviti iz kukova, sa blagim zabacivanjem glave unazad, zatezanjem trbušnih mišića, i sa “ravnim” leđima. Zvuči složeno, ali je vrlo jednostavno, važno je samo češće proveravati da li se pravilno “savijate”, dok vam to ne pređe u naviku.

 

Ukoliko sedite na previsokoj stolici, neophodno je da podmetnete klupicu visine 30-40cm, kako bi postigli da kolena budu na višem nivou of kukova, čime će se izravnati leđa.

 

 

 

Iz pravilnog sedećeg položaja u stolici ustaje se prebacivanjem težine tela napred, tj. naginjanjem trupa napred iz kukova, osloncem na obe noge podjednako. Leđa su “ravna” sve vreme. Isti postupak je i pri sedanju.


Jako je važno naravno da visina stolice i stola budu usklađene i adekvatne vašoj visini.

Takođe, potkolenice treba da uđu ispod stola, dok su podlaktice naslonjene na površinu stola, a leđa malo nagnuta iz kukova napred.


Ako je stolica blizu stola, sedite sa strane 90 stepeni u odnosu na sto, zatim se okrenite po glatkoj površini stolice za 90 stepeni prema stolu.

 

Dobar deo našeg sedećeg” staža provedemo za volanom našeg automobila, pa je i tu jako bitno kako se pravilno “pozicioniramo”.  Ukoliko vaš automobil nema tzv. lumbalnu podršku, važno je dodati naslon od prikladnog jastučeta da bi ispraviliugnuto sedište, a svakako je neophodno približiti sedište volanu da se ne bi previše istezali i zamarali kičmeni stub pri vožnji.

 

I kao što smo na početku ovog teksta citirali već pomenutu pank-rok grupu, iako smo najavili da ćemo govoriti i o pravilnom stajanju, zbog važnosti pravilnog sedenja bitno je da strpljivo uvežbamo pravilno sedenje, a  u narednom tekstu više o još jednoj važnoj statičkoj aktivnosti koja je deo naše svakodnevice – o pravilnom stajanju.

Autor: MSc. Dr Branko M.Vujković, fizijatar

Sledi – DISCIPLINA KIČME VOL. IV i KAKO SE PRAVILNO  STOJI !

Zapratite Instagram profile:

@zdravlje_plus_

@fizijatar015

@fizikalcentarsabac

 

Obuka za pružanje prve pomoći

Dom zdravlja Zdravlje plus proširio je obim svoje delatnosti iz oblasti […]

Služba opšte medicine

Osnovni zadatak službe opšte medicine je pružanje zdravstvenih usluga odraslom stanovništvu, […]

Služba zdravstvene zaštite radnika – Medicina rada

Ciljevi službe ispunjavaju se kroz obavljanje prethodnih i periodičnih pregleda, sistematskih […]

Služba zdravstvene zaštite žena/ginekologija

Polje delovanja službe pokriva preventivno delovanje kroz rad savetodavne službe, obavljanje […]

Služba zdravstvene zaštite dece i omladine

Služba pedijatrije pruža klinički pregled pedijatra uz sve vrste laboratorijskih analiza […]

Lekarska uverenja

Dom zdravlja “Zdravlje plus” je prvi privatni dom zdravlja sa licencom […]

Služba radiologije

U Službi radiologije naši stručnjaci obavljaju Ultrazvučne preglede: Vrata (štitasta žlezda, […]